بسم الله الرحمن الرحیم
دورهی اول: برقراری روابط بین کشورها از طریق جنگ ها
ملل قدیم عبارت بودند از : مصر، آشور، فنیقیها، ایرانیان باستان، بنی اسرائیل و... که اولین ملتی که توانست عدهای از ملل دیگر را زیر سلطه خود بیاورد، ملت پارس بود.
ایجاد وحدت ایران توسط سلاطین هخامنشی و بعد از آن غلبه بر پادشاهان دیگر و ساخت اولین شاهنشاهی
ایجاد امپراتوری ایران
انقراض این امپراتوری توسط اسکندر مقدونی
دولت شهرهای یونانی
ظهور امپراتوری روم با هدف مطیع کردن سایر ملل و سیادت در دنیا
وجود مللی مانند هند چین و ژاپن در خاور دور با حکومت های خاص خود
قرون وسطی 500 تا 1500 میلاد مسیح
شباهت زیاد با عهد عتیق از حیث قاعده ی الحق لمن غلب
وجود جنگهای خارجی بین دولت ها، سلاطین و ملوک الطوایف حتی بین ساکنین یک شهر.
ظهور تدریجی اصول جدید
در روابط بین الملل مذهب مقام و موقعیتی پیدا کرد که سابقه نداشت. در اروپا کلیسای کاتولیک نقش میانجیگری را بازی می کرد و با هدایت کونسیل ها یا شورای اسقف ها، که با حضور پادشاهان تشکیل می شد، آداب و رسوم وحشیانه کم کم منسوخ می شد. تا اینکه در اواسط قرن یازدهم قانونی مذهبی به نام (ترک مخاصمه به حکم خداوند) برای تحریم جنگ های فئودال ها اعلام شد.
نفوذ بیشتر پاپ، رییس کلیسای کاتولیک» احسسا س هویت یگانه ی مسیحیان و حسن روابط بین الملل
هم زمان در مشرق:
ظهور دین اسلام، و وحدت و یکپارچگی مردمی در سایه ی حکومت دینی
به اوج قدرت رسیدن امپراتوری اسلام در زمان خلفای عباسی
البته: تضعیف خلافت عباسی به علت کاسته شدن نفوذ خلافت بر سلاطین محلی(صفاریان، سلاجقه، غزنویان، آل بویه و... و نیزحمله ی مغول»»» انقراض به دست هلاکوخان مغول در سال 1242 میلادی
دورهی دوم: 1095الی 1291 جنگهای معروف به جنگ های صلیبی:
این جنگ ها در قرن یازدهم میلادی ، زمانی شروع شد که ملل غربی از سه طرف یعنی اسپانیا، ایتالیا و استانبول خود را در معرض تهدیید مسلمانان می دیدند و هدف اولیه شان هم استرداد بیت المقدس از مسلمانان بود. این جنگ ها که در هشت مرحله تا قرن سیزدهم به طول انجامید هرچند در ابتدا با فتوحات مسیحیان همراه بود اما در نهایت شکست خوردند و فئودالها که سردمداران آن بودند به دنیال آن تضعیف شدند و کشاورزان که به کلی در بردگی زندگی می کردند تا اندازه ای جانی گرفتند.
نتایج مثبت برای مسیحیان:
افزایش حس اخوت دینی
تقویت اشتراک منافع مسیحیان
نتایج بین المللی:
آشنایی بیشتر ملل اروپا و آسیا از دیکدیگر در طول جنگ های دویست ساله
شکل گیری روابط تجارتی بادوام کشورهای اروپایی با مشرق زمین
درمغرب زمین بعد از جنگ های صلیبی زمینه برای یک تمدن مشترک تحت لوای مسیحیت فراهم و رهبری آن نصیب پاپ ها گردید. این قدرت معنوی به قدری شد که فکر جهانگیری را در مغزشان می پرواندند.. یا حداقل تاج و تخت های اروپا را در اختیار خود و سلاطین آن سرزمین را منصوب خود می شناختند. پاپ در سال 1302 با صدور اعلامیه ای به اوج قدرت رسید.
1453: فتح قسطنطنیه توسط سلطان محمد فاتح
و پایان قرون وسطی
سال 1546، "مارتین لوتر "روحانی معروف آلمانی که موجد مذهب تازه ای در دین مسیح به نام مذهب" پروتستان "شد ،پس از 63 سال زندگی بدرود حیات گفت" .مارتین لوتر "روز 13 مه 1483 میلادی در" دیس لبن "متولد شده و پس از نیل به مقام کشیشی از روز 18 سال 1517 میلادی علیه پاپ لئون دهم قیام کرده بود .به پیروان مارتین لوتر" پروتستان "میگویند .
در فاصلهی 997 الی 1030میلادی غزنویان هند را فتح کردند. چنگیزخان امپراتوری مغول را تاسیس کرد. 1154 الی 1227
که بعد از آن در ایران ایلخانان و تیموریان و... بودند ودر سال 1502 مواجه می شویم با تاسیس سلسلهی صفویان توسط شاه اسماعیل صفوی
جنگ صفویه با عثمانی در 1519 در چالدران
تثبیت حکومت صفوی توسط شاه طهماسب بود و توسعهی آن توسط شاه عباس کبیر که با کمک برادران شرلی توانست عثمانی ها را که در زمان طهماسب پیشروی هایی داشتند را شکست دهد.
ما در این دوران یعنی 1630 با یک نزدیکی تدریجی انگلستان به ایران رو به رو میشویم. انگلیسی ها در رابطه با ایران از رقیبشان روس ها پیشی می گیرند چرا که اولین هیئت روسی در سال 1664 از طرف الکسیس پدر پتر کبیر و در زمان سلطنت شاه عباس دوم به دربار ایران می آید.
دورهی سوم: از عهدنامهی وستفالی تا انقلاب کبیر فرانسه: 1648 تا 1789
نتایج عهدنامهی وستفالی:
انشعاب در دین مسیح مطابق عهدنامهی صلح اوگسبورک
استقلال 355کشور کوچک و بزرگ امپراتوری ژرمن
استقلال جمهوری سوییس و هلند
الحاق مناطقی به فرانسه و سوئد
بر روی خرابههای رژیم فئودالیته، رژیمهای جدیدی ساخته شد و آن قدرت مطلقهی مقام سلطنت بود. پادشاه پس از آنکه فئودال ها را از اختیارات سیاسی و کلیهی امتیازات محروم ساخت، قلمروی کشور را دارایی مخصوص خود میدانست. نمونهی کامل این سلاطین مستبد، لویی چهاردهم بود که تجاوزاتی را به دیگر کشورهای اروپایی داشت. کارش به جایی رسید که در سال 1681فرمانی در مورد قوانین دریانوردی صادر کرد و نظراتش را حتی بر انگلستان تحمیل کرد.
در سال 1688: وقوع انقلاب انگلیس- تشکیل ائتلافی از کشورهای اروپایی علیه لوئی چهاردهم»تفرقه انداختن بین این ائتلاف توسط لوئی و غلبه بر ائتلاف به وسیلهی عهدنامهی ریسویک(1697)
این زمان برابر میشود با دورهی سلطنت شاه سلیمان صفوی وارث عیاش شاه عباس دوم(1667 الی 1694)» ورود افغانها و در سال 1734» روی کارآمدن نادر
دورهی چهارم: از انقلاب کبیر فرانسه تا کنگره وین(1789 الی 1815)
روشن شدن آتش برچیدن استبداد پادشاه با هدف کسب آزادی و حقوق سیاسی افراد
تاثیرات بین الللی انقلاب فرانسه:
انتقال اصولی مانند عدالت، آزادی فردی، الغای بردگی، تساوی بشر در مقابل قانون به دیگر کشورهای آن زمان. که این اصول باعث شد سبک قدیم سلطنت متزلزل شود.
مجلس انقلاب فرانسه موسوم به کنوانسیون ناسیونال در سال 1792 ملل اروپایی را دعوت کرد که علیه سلاطینشان، قیام کنند. و پشتیبانی ملت فرانسه را به آنها وعده داد. با این وضع ائتلاف ممالک اروپا علیه فرانسه در سال 1793 تشکیل شد اما چیزی نگذشت که مطامع شخصی و حساب های خصوصی موجبات تفرقه ی مؤتلفین را فراهم نمود.
طی عهدنامهی کامپوفورمیو، بناپارت، بخشی از اطریش راتصاحب کرد(1797)
انقلاب فرانسه نتایج عهدنامهی وستفالی را برهم زد. »»»» تاجگذاری ناپلئون در سال 1804
اقدام انگلیس به محاصرهی دریایی فرانسه»»» واکنش ناپلئون: محاصرهی قارهای دول اروپایی»»» فقر دول اروپایی»»» اجماع ملل و دول اروچایی با یکدیگر بر ضد فرانسه با وعدهی اصلاحات داخلی
دوباره جان گرفتن اسپانیا، آلمان و سایر مؤتلفین در سال 1813»» اشغال خاک فرانسه و تصرف پایتخت»»» دستگیری و تبعید ناپلئون
دورهی پنجم:از کنگرهی وین (1815) تا کنگرهی برلن(1878):
نوسازی اروپا بعد از ناپلئون
نتیج کنگره وین:
بازگشت خاندان های سابق سلطنت به تاج و تخت
بازگشت فرانسه به مرزهای 1792
تایید تقسیم هستان و
استرداد متصرفات فرانسه به اتریش
اتحاد کشورهای آلمانی
روسیه: تصاحب دوک نشین ورشو
انضمام بلژیک به هلند
اعلام رسمی بی طرفی سوییس
انگلستان: تصاحب بخش اعظم مستعمرات فرانسه
1818:بستن قرارداد با فرانسه برای تخلیه فرانسه: تشکیل اتحاد مقدس: اعم از اتریش/فرانسه/آلمان/روسیه/انگلیس
ایران و اتحاد مقدس:در سال 1794 گرجستان تحت حمایت روسیه درآمد که مصادف بود با دوره ی آغا محمد خان
» تصرف تفلیس توسط قاجارها»» فوت اغا محمدخان 1796
درگیری فرانسه ی ناپلئون و انگلیس بر سر هند به خاطر رقابت داخل اروپایی از راه ایران
هم زمان ما دعوای ایران و روسیه رو در موضوع گرجستان داریم»» ضعف ایران »»» گرایش به فرانسه»» ژنرال گاردان»»» بدعهدی ناپلئون و بستنش با روسیه»»» فشار روسیه به مردم گرجستان و کشتارشان در گنجه»»» گرایش ایران به نگلستان در زمان فتحعلی شاه»» جنگ ده ساله با روسها»»» وساطت سفیر انگلیس»»» قریه گلستان
چند سال بعد
نیکلای اول معروف به تزار آهنینبه ناحیه ی گوگچه متعرض میشود»» شروع جنگ»»» مداخلهی سفیر انگلیس»»» قریه ترکمنچای در 1828 میلادی»» کاپیتولاسیون قضایی و گمرکی برای روسیه
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
عوامل افول اتحاد مقدس:
نهضت استقلال طلبی در آمریکا
سقوط خاندان سلزنتی فرانسه در 1830
قیام بلژیک علیه هلند و...
1848: انقلابات شدید، اعلام جمهوری در فرانسه/ نهضت انقلابی در پروس و مجارستان /تزلزل پارلمانی آلمانی/ فرار پاپ از روم و...
مقدمات وحدت ایتالیا: تجمیع ایالت های ساردنی، لمباردی و... الحاق ناپل بع آن و در نهایت الحاق متصرفات پاپ در 1870
سوم مارس ۱۸۷۸ برغم مخالفت انگلستان ، قرار داد پایان جنگ روسیه و عثمانی معروف به پیمان « سن استفانو » میان دو دولت امضاء شد.
روسیه از این جنگ که تا دروازه های استانبول گسترش یافته بود ، دو هدف داشت ؛ یکی اجبار کردن عثمانی به تایید استقلال صربستان ، مونته نگرو ، مقدونیه و بلغارستان بود که اکثریت جمعیت این منطقه اسلاو و همنژاد روسها هستند و دیگری بسط نفوذ خود از طریق این اسلاوها ( اسلاوهای جنوبی ) تا مدیترانه.
انگلستان رقیب قدیمی روسیه مایل به این امر نبود ، مخصوصا نمی خواست که بلغارستان به دریای سیاه و دریای اژه راه پیدا کند.